Inleiding


Eindelijk is het weer zover. 

Het is weer zover. In het schooljaar 2016-2017 krijgen de leerlingen van de derde graad de unieke kans om in een uitwisseling met onze zusterschool in Poznan, Polen, te stappen. Poznan is een echte metropool, een bruisende wereldstad, te vergelijken met bv. Antwerpen. Poznan, bruisend hart van de provincie Wielkopolska (Groot-Polen).
SGW heeft daar al meer dan tien jaar geleden banden aangeknoopt met een school aan de rand van de stad. Sindsdien hebben er reeds vier uitwisselingen plaatsgevonden.

Einde september komen onze Poolse broeders en zusters met 44 (+ 4 begeleiders) voor acht dagen naar Wetteren en in de krokusvakantie gaan wij op "terugavontuur". 

Het doel van deze uitwisseling is via contacten met een andere wereld, een andere cultuur, taal, familie en een andere manier van leven, beter voorbereid worden op wat onze planeet meer en meer aan het worden is: één dorp. 
Het zijn ervaringen als deze die onuitwisbare herinneringen achterlaten in een voorbijvliegend leven. 


Maar er is meer. Om deze levensreis volledig te maken, gaan we eerst drie dagen op culturele en maatschappelijke zoektocht in het zuiden van Polen. We beleven de gruwel van Auschwitz en Birkenau, we gaan in de sporen van Schindler in Krakau, kruipen onder de markt van dit "Firenze van Oost-Europa" op zoek naar de middeleeuwse sporen, we laten ons overweldigen door de zoutmijn van Wieliczka, Unesco-werelderfgoed en uiteindelijk gaan we via een andere Europese cultuurstad, Wroclaw, richting Poznan.
In Poznan zelf is er dan de vijfdaagse uitwisseling zelf. Maar tussendoor bezoeken we ook Biskupin, de wortels van de Slavische ziel, en Copernicus' stad, Torun.

U had er ongetwijfeld zelf bij willen zijn!

All travel has its advantages.
If the passenger visits better countries,
he may learn to improve his own.

And if fortune carries him to worse, 
he may learn to enjoy it.


Samuel Johnson

Geen opmerkingen:

Een reactie posten